Ridsportbutiken : Hela sadelbommen skall ligga an

-
25 februari 2018

Vi har alla lärt oss hur viktigt det är att bomvidden passar hästen. Med bomvidd menar vi då ofta att sadeln är tillräckligt bred, ”vinklad” över manken. Detta är viktigt, men vad vi inte lika ofta funderar över är att hela ryggen på hästarna kan ha olika vinkel. En del hästar, främst kallblod och cob-typ, kan ha väldigt platta ryggar medan ädlare hästar har mera takformade ryggar.

För att sadeln skall fördela vikten bra räcker det inte med att framvalvet passar. De längsgående skenorna i bommen skall ligga an i hela sin bredd. Det gör de bara om även bakvalvets vinkel passar hästen. Där fuskar många sadeltillverkare. De ändrar vidden framtill men låter rygg och bakvalv vara oförändrade varför bommen riskerar ”står på tå” eller bara ligga in i innerkant, alltså närmast ryggraden.

Strada har tänkt även på detta, och har därför två olika bakvalv på sina sadlar: A och B. De smalare bommarna har alltid A, men på de bredare kan du välja A eller B.

Bakvalv A är ungefär 140 grader bred, och B är 150 grader. B passar alltså hästar med bredare, plattare ryggar.

När jag provar ut sadlar genom att lägga den nakna sadelbommen direkt på hästens rygg kan man tydligt se om hela bredden på bakvalvet bär, om sadeln står på spetsarna när den är för smal eller bara ligger an närmast ryggraden när den är för bred. Detta har betydelse för hur sadeln ligger an och hur balanserad den blir för ryttaren. Är bakvalvet för smalt lyfts sadeln upp baktill och man upplever att man som ryttare glider framåt i sadeln. Det liknar hur man glider bakåt om sadeln är för smal i framvalvet.

När jag upptäckte vilken skillnad detta gör för passform och komfort blev jag ännu mera imponerad över Strada-konceptet.

Schematisk bild som visar hur ett spetsigare bakvalv passsar den smäckrare hästen medan den bredare behöver ett vidare bakvalv, annars står det på tå på hästens rygg.