Allmänt : Hunting seat

«Föregående - Nästa»
3 juni 2018
På denna bok från 1980 ser vi samma sits.

Bilden nedan visar Mrs Edwards från Northwood Trekking Centre på palomino-hingsten Caledon Thelwell. Mrs Edwards drev en gård med bland annat ridläger där Ingela var på språkresa i slutet av 60-talet. Vi hittade bilden bland Ingelas gamla foton. På bilden har Mrs Edwards gjort sig fin för att visa upp sig för fotografen och naturligtvis intagit sin bästa sits så allt skall vara så stiligt som möjligt.

Så varför sitter hon som hon gör?

Hon var inte ensam om det. Går vi ett knappt sekel bakåt i tiden var denna sits fortfarande rätt vanlig. Man ser den då och då på bilder, bland annat med Gustav V i sadeln. Jag har någon gång lärt mig att det kallas hunting seat, och var rätt vanligt i de Engelska jaktfältet långt efter att det försvann på kontinenten. Kanske finns det fortfarande rävjägare som emellanåt sätter sig så.

Jag önskar jag visste hur hon såg ut i trav och galopp. Lättridning måste ju ha varit omöjligt i denna sits. Fältsits var inte heller att tänka på. Kanske är det en sits man bara intar när man står still och skall vara stilig? Jag vet inte

Man kan se inte allt för gamla rävjakts-bilder där ryttare hoppar hinder i samma sits. Det måste ha varit obekvämt för både ryttare och häst, men jag är säker på att ryttarna kände sig eleganta och kände att de gjorde rätt, just som vi gör när vi rider..

Den lodräta sits vi ser som så självklar idag är en rätt ny företeelse, drygt hundra år gammal. Tittar vi på dressyrbilder så sent som på 50-talet sitter ryttarna med underskänkeln längre fram än vad som idag skulle godkännas, även om det inte liknar Mrs Edwards sits.

Om 50 år kommer någon att hitta bilder på oss, och fundera över varför vi rider så konstigt som vi gör. Då kommer andra moden råda, moden som man ser som ett tecken på kunskap, just som Mrs Edwards gjorde när hon visar upp sig på bilden, och som vi själva gör varje gång vi rider.

Den som kan berätta mer om sitsen på bilderna får gärna göra det.

Hälsningar,
Markus Holst

4 juni 2018

(Såg ditt inlägg från Facebook) Jodå det går väldigt bra att rida både galopp och lätt sits utifrån sitsen, eller jag har sett från liknande sits i alla fall. Även rida lätt i galopp från den. Har sett det göras av några verkligt duktiga ryttare och såklart själv testat lite, för att det är alltid roligt att veta. Det kräver knäslut och en annan sadel som är väldigt tunn, speciellt där man har knäna (inget bolster där) och sitter ganska långt fam gissar jag. Jag hittade tyvärr inga riktigt bra bilder. Du får leta bland dessa

https://www.google.se/search?q=polo+groom&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj1oNr_-rnbAhUSyqYKHcS9AAIQ_AUICigB&biw=1190&bih=868

https://www.thegaitpost.com/in-the-hot-seat-with-max-charlton/

Här hittade jag "random dude" som först sitter i stolsits i skritt, sedan klipp där du ser dem i lätt sits och rida lätt i galoppen ur stolssits. https://www.youtube.com/watch?v=HjASuHW1bQE

Betrakta underskänkeln som fri, den kan vara i stolsits i kort galopp, gå bak för att fatta galopp, glida hela vägen upp bak på hästens buk för att balansera upp ett slag på andra sidan. Det syns inte men inget stöd för det här ska ligga i tygeln utan betydligt mindre vikt i handen än vid vanlig ridning. Det är låret ned till knäna som är fasta sitsen.

Den där sitsen syns även som -den stabila sitsen hos Dag Nätterqvist (bok på nätet) och några andra 30-tals böcker jag rotat i. Gissar på att den är från engelska kavalleriet? (det var ju där sporten ovan startade).

https://se.dreamstime.com/arkivfoto-polosadel-image85326346 Jag har fått en känsla av att sadlarna var tunnare "förr" i allmänhet.

[ Svara ]

Markus 4 juni 2018

Tack för denna utmärkta redogörelse. Du verkar mena attd etta är en sits man ägnar sig åt i låg gångarter. jag gissar att man fortfarande kan skritta i sitsen på mina bilde,r men att den redan i trav blir påfallande obekväm.

Jag kan förstå en, skall vi säga, närmal stolsits likt de du visar i dina länkar, men är förvånad över denf ramskjutna underskänkeln på mina bilder. Den hamnar liksom inte där av sig själv utan känns som något man måste besluta sig för att göra.

Frågan kvarstår: Varför? Vad vinner ryttarna på denna sits istället för att sitta, tja, vanligt.

[ Svara ]

4 juni 2018

Nej jag menar inte låga gångarter ;) på videon och bilderna ser du galopp i stolssits. Har sett en kille sitta avslappnat i galopp, med grimma och grimskaft på hästen han rider på, ledandes tre hästar i grimma ;) i stolssits. Och jag vet att han kan resa sig upp i lätt sits när han vill eller börja rida lätt i galopp. 

Och ja jag brukar titta extra för jag är så fascinerad över att de rider så bra i den här sitsen som vi säger är helt omöjlig :).

Eller när jag tänker efter, han betraktar ju säkert galoppen som en långsam gångart i det fallet, han galopperar så långsamt att hästarna han leder kan trava. Dvs om han skulle galoppera snabbt skulle han resa sig.

https://www.google.se/search?q=endurance+riding+argentina&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjnxNTJk7rbAhVHhSwKHU5QCFIQ_AUICigB&biw=1190&bih=868

Se på youtubevideon som jag länkade så ser du en kille sitta ibland i stolssits, ibland rida lätt, ibland stå i lätt sits osv.

[ Svara ]

4 juni 2018

Typiskt jag kan inte ändra. Jag har aldrig sett någon trava i sitsen, bara skritta eller galoppera. Jag tror du har rätt i att det blir knasigt i trav. Kanske ska testa.

[ Svara ]