Debatt : Att gå och skita

«Föregående - Nästa»
19 mars 2010

Som ung lärde jag mig samma sak som alla andra lärt sig: Endast olydiga hästar stannar och skiter. I många situationer är det naturligtvis tvunget att hästar kan utföra denna syssla under färd framåt. Alla vet vi hur fånigt det blir på ridlektioner med 12 elever om någon häst stannar och skiter. Likaledes kan vi föreställa oss vilken fånig syn vaktparaden vore om det bleve marchavbrott varje gång en häst ville lyfta på svansen. Lätt är det även att tänka att polisens hästar nog bör ha denna förmåga, av rena säkerhets-skäl. Ett fyrspann blir nog svårt att köra om disciplin kring svanslyftandet inte råder. Draghundar lär få lära sig samma syssla.

Naturligtvis hörde jag även tidigt åsikter om att hästar allt skall ha rätt att skita stillastående, vilket ju är så de väljer att göra det i frihet. Ofta gick jag i diskussion kring detta med andra ryttare. En dag följde jag med en kompis ut på runda i vagnen med hans nordis. Vi diskuterade saken under färden, och hade mycket olika åsikter. Jag hävdade såklart säkerhetsaspekten och fick vatten på min kvarn när vår dragare Palle lugnt stannade och lade en hög mitt i en vägkorsning. Han stod där i lugn och ro trots kuskens ihärdiga drivning, och trots att åtminstone en bil fick stå och vänta till det hela var avklarat. En skitande nordis med bolstervagn (som på skånska heter gumpakärra) blockerar en vägkorsning mycket bra.

Med åren blev jag mindre rabiat i saken och kunde långsamt acceptera att elever lät sina hästar stanna och skita. Min första förståelse i att även detta kan vara praktiskt fick jag när jag var med som hästskötare hos Bent, medan Ingela var där och tränade med Diamant för några år sedan. Ingela och Diamant gjorde ju som man gör, men fick direkt tillsägelse av Mäster att utföra konsten tillastående, eftersom det är så mycket enklare att plocka upp resultatet då. Och strax var unge Marius där med kratta och spade och plockade upp vad Diamanten just presterat. Den pojken visste hur man charmade damerna. Själv blev jag kvar vid min kaffekopp på läktaren.

Efter det har jag låtit mina hästar stanna och skita. Diamanten utförde det mycket snyggt en gång, när han väl förstått att det var tillåtet att stå still. Från traven stannade han, lyfte på svansen och travade strax av egen maskin vidare när det slutat dunsa bakom oss. Jag upptäckte hur jag en dag blev rriterad när en ny elev spred ut gödsel ett helt varv på min ridbana. För 10 år sedan hade jag blivit irriterad om hon stannade. Man förändras.

Vad tycker jag idag då?

Nog kan hästar få stå och skita, men det kan bli farligt om de kräver att få stanna och göra det. Hästar skall kunna gå och skita, eller åtminstone hålla sig tills situationen blir lämplig. Det finns också en risk att hästar stannar och "blindskiter" antingen i tron att dety är vad vi önskar, eller helt enkelt för att slippa lyda en stund. Denn risk uppkommer om vi blir alltför passiva när hästen vill stanna av nämnda orsak. Alla har vi nog sett ponnyer som ideligen stannar och ställer upp sig för at kissa. Jag tror inte de har prostataproblem utan de har nog bara lärt sig att gör man så upphör hjälpergivningen = ryttaren verkar nöjd en stund. Samma problem kan vi få med svanslyftandet. Det har Blixten lärt mig.

Och jag tror inte att hästar lider av att göra det gående. Då skulle de nog inte så fort acceptera detta. Jag minns hur Matador gödslade medellinjen i en vacket ökad trav under VM i Stockholm 1990. Och jag har sett hinder med gödsel liggande på bommarna. Om hästar kan hoppa stora hinder felfritt i skitande läge, kan det inte vara så märkvärdigt för dem att gå och skita.

Men idag stannar mina hästar när de vill lyfta på svansen. Då blir det lätt att plocka upp. Och de verkar trivas med det.

Hälsningar,
Markus Holst

21 mars 2010

Håller med att det är mer praktiskt att de stannar. I min vardag så är det så jag vill ha det pga min egen bekvämlighet. Annat vore det givetvis om jag skulle tävla för då är det ju inte tillåtet. Dumt att ha regler bara för att ha regler och man har ju lärt sig att ifrågasätta många av dem som man vuxit upp med utan vettiga förklaringar.

[ Svara ]

Markus 21 mars 2010

I de flesta grenar är det tillåtet at stanna och skita, till exempel distans och hoppning. Sedan säger det sig själv att det kostar att göra det, och det gör det även i dressyren. Man blir ju av med några poäng.

Emellertid tycker jag det skall vara så. En god dressyrhäst skall dels vara lydig nog att klara bedriften, och dessutom gärna disciplinerad nog att antingen på kommande skita före start (vilket går att lära hästar) eller vänta tills allt är klart. Fartbajsandet är, som jag tidigare nämnt, en säkerhetsdetalj och om vi alls skall ha någon nytta av våra dressyrtävlingar skall de åtminstona få oss att frambringa hästar som är säkra att rida.

[ Svara ]

24 mars 2010

En gång sa jag:

"- Fram, fram! Du kan gå och skita samtidigt!"

Varvid mitt ridsällskap på en annan häst lugnt, och sakligt frågade:

"- Kan du göra det Agnetha?"

[ Svara ]

Markus 24 mars 2010

Det är min standardkommentar också :)

Fast hästar kan mycket jag inte kan.

[ Svara ]

25 mars 2010

Jag har alltid lärt mig att hästen absolut inte får stanna och skita, såklart har jag lärt mig det på ridskolan. Men nu var det ju typ 3 år sedan jag red sist på ridskola så ´jag har väl också förändrats. Hästarna på pajebo får som du vet skita stilla och själv tyker jag det är mycket praktiskt! Men som du säger, hästen mår nog inte dåligt av att göra det i farten heller. Lovisa

[ Svara ]

25 mars 2010

Jag har hört att ibland har de en slags påsar under svansen på polishästar. Så att de inte ska behöva stanna och plocka upp skiten om de är mitt i stan. Kanske inte har riktigt med ämnet om de ska få lov att stanna och skita eller inte att göra men jag kom att tänka på det ändå i sammanhanget... Kan det stämma eller är det ett rykte?=) Vad fult det måste se ut hahahaha!!!!

När jag kör bröllop så måste man ha med en person som går efter och plockar upp skiten (oftast får min mor detta ärofyllda uppdrag=). Om det ligger kvar mer än en minut kan det bli ett jävla liv!!! Klart man ska ta bort det framför kyrkan och liknande, men vi måste ha med vatten och borste och skrubba asfalten och folk rynkar ändå på näsan åt den våta fläcken efter man har skrubbat bort det. Varför är folk så rädda för hästskit!!!???=) 

 

[ Svara ]

Jenny 26 mars 2010

I Kina har man påsar på hästarna, men där är det för att gödslet är så värdefullt!
Huruvida polishästarna har påse eller inte vet jag inte, men däremot har hästarna på hovstallet och beridna högvakten det, så jag skulle tro att polishästarna har det också.

Folk är verkligen inte kloka! Sätt en prislapp på högen och ljudet skulle nog bli annorlunda... ;-)

[ Svara ]