Sadeldrömmen : Ny bomtyp för breda hästar

-
1 juni 2022

För oss med udda hästar, t ex en bred fjording, cob eller kanske ardenner, är det alltid problem att hitta en bra sadel. De bredare bomviddarna på många sadlar blir ofta för svankiga för hästarna. Varför kan ni läsa i min ridhandbok: Ställbart framvalv

Min vän David som designade Strada-sadlarna löste detta på ett bra sätt: istället för en bom där man bara ändrade vidden i framvalvet, byggde han speciella bommar, en för varje vidd. På det viset kunde han göra varje bomvidd (vi kallar det bomtyp) så den passade hästen på önskat sätt. Emellertid finns det ju många många häst-typer så jag kommer att fortsätta denna process där Davids ork tog slut, när han blev gammal och sjuk.

Jag har träffat ett litet fjordsto som var så bred i kroppen (inte tjock utan med mycket välvda revben) och hade så låg manke att ingen av mina bommar passar. Då mätte jag ryggen med en böjbar linjal och ritade av konturerna för manke, längsmed ryggen och över ryggen vid bakvalvet. Detta tre böjda linjer skickade jag till min bomtillverkare i Frankrike som gjorde en bom som passade den lilla hästen mycket bra.

Först skickade han mig en provbom som passade perfekt. Den fick jag skicka tillbaka till Frankrike så han kunde göra en form av den och sedan bygga en riktig sadelbom som i sin tur skickades till min sadelmakare i Frankrike.

Med tiden kom en mycket fin sadel till mig som jag, inte utan viss nervositet, tog med till den lilla hästen och lade på hennes rygg.

Sadeln passade mycket bra! Det kanske inte är så konstigt när bommen var måttbeställd till henne men ni kan tro att jag andades ut när två ryttare provred hästen i sadeln och var nöjd med den.

Denna nya bom heter nr 7. Som med alla andra bommar finns det möjlighet att få olika vinkel över ryggen: 0, A eller B beroende på om hästen har en platt eller sluttande rygg.

Jag kommer att fortsätta att utveckla nya bomtyper. Mitt nästa äventyr blir att göra bommar för hästar med sänkt rygg. Den första sadeln med sådan bom tillverkas just nu, men det blir en annan historia.