Sadeldrömmen : Luft under vingarna

-
22 maj 2021

Nu har jag fart under vingarna igen!

Min sadelmakare i Ungern, László Neizer, har letat igenom alla gömmor i sitt sadelmakeri och även sin vind och hittat ett antal sadelbommar som jag kan använda till mina sadlar. De är, såklart, av samma typ som jag redan använder. Därtill hade även jag några visnings-bommar liggandes, så vi kan redan nu tillverka sadlar igen!

Tyvärr är alla bommar i lager av smalare modeller, så de breda bommar som behövs till bredryggade hästar är fortfarande en brist. Emellertid kommer även det att lösa sig rätt snart. Jag har hittat en finsnickare bara 40 minuter iväg från mig som nu undersöker mina bommar för att kunna tillverka nya. Han verkar mycket noggrann och vi har återkommande diskussioner på Messenger om processen.

Att byta bom-tillverkare är en rätt stor process. Det första som måste tillverkas är formar som bommarna skall tillverkas på. I nästa steg skall då försök göras att tillverka bommar. Det är ju en mängd material som skall hanteras och dessutom alla dessa olika vinklar och liknande. Jag har ju till exempel sex olika framvalv och tre olika bakvalv. Därtill kommer att jag gör sadlar för tre olika rygglinjer, så det är rätt omfattande ekvationer som skall i mål innan min snickare och jag har pratat ihop oss. De första svensktillverkade bommarna kommer nog att finnas tillgängliga under sommaren.

Emellertid är jag så långt kommen att den fjärde Nugent-sadeln kommer att tillverkas i kommande vecka. Den första har vi här och rider i själva, den andra är levererad till kund, den tredje är på väg till en kund Arizona i USA och den fjärde skall alltså snart tillverkas.

Det känns bra just nu.

Snart får jag min andra covid-spruta. Efter det hoppas jag att kunna åka ned till min sadelmakare i Ungern och ha långa diskussioner om former på bossor, material i sitsar, nya bom-typer och en helt ny hopp-sadel. Det skall verkligen bli spännande, men det får jag återkomma om.

https://markusholst.com/ridsportbutiken/sadlar