Asperger-tankar : 30 maj 2020

-
30 maj 2020

Tänk vad mycket enklare det är att förstå vad som händer på fotbollsplanen när man förstått offside-regeln. Den känns väldigt krånglig i början, men när man väl fått in hur den fungerar kan man ibland i förväg se att strax kommer domaren att blåsa i sin pipa.

Offside-regeln är en sådan där konvention som alla invoverad i fotboll liksom har i blodet. När de väl begriper den behöver dan aldrig diskuteras. Alla vet, alla gör rätt, alla accepterar.

Det som skiljer offside-regeln mot många andra saker som reglera vårt umgänge är att alla känner till regeln och kan beskriva den om det behövs. Därför kan aspergergubbar förhålla sig till den.

I vårt sociala samspel finns mängder med regler som är lika svåra att begripa som offside-regeln, med den skillnaden att det inte finns någon fastställd manual och att folk inte kan förklara regeln. De flesta känner inte ens till att den finns, men klarar ändå av att följa den.

Aspergergubben behöver få saker förklarade för sig på ett strukturerat och tydligt sätt, så som man kan göra med offside-regeln. Alla dessa sociala koder som inte kan definieras och förklaras gör det omöjligt för oss med asperger att kunna deltaga i det mellanmänskliga samspelet, det som brukar kallas för att umgås. Det blir lika omöjligt som att göra rätt i fotbollslaget om man inte känner till offsideregeln.