Debatt : Dressyr-begreppet

Markus 12 maj 2017

Efter mina senaste blogg-inlägg om dressyr har jag hamnat i en del intressanta diskussioner. Det verkar vara en allmänt spridd tanke att dressyr är något man sysslar med för att tävla. En del verkar anse att det är uppvisningen på tävlingsbanan som är dressyr, och att det man gör hemma kallas träning.

Jag kan inte hålla med om det.

Svenska akademins ordbok definierar dressyr som ”handling(en) att dressera”. Första belägg är från 1822. Vid den tiden var dressyrtävlingen inte uppfunnen, och ändå pratades om dressyr.

I standardverket ”Handbok för hästvänner” av C.G. Wrangel har han ett kapitel om ”ridhästens dressyr”. Denna bok skrevs ju på 1800-talet när den ädlaste ridningen var att ta sig fort fram i terrängen med minsta möjliga ansträngning. Gamla tiders manegeridning hade Wrangel inget till övers för. Wrangel skrev inte till några tävlingsryttare, ändå beskriver han ridhästens dressyr. Han talar inte om dressyrhästar, för sådana fanns ju inte, utan om ridhästens dressyr.

Så har jag alltid tänkt på dressyr: Ett metodiskt sätt att träna och utbilda en ridhäst. För mig är dressyr inget mål, något vi gör på uppvisningar inför publik. För mig är dressyr den process som skapar en ridhäst.

Om ryttare med ordet dressyr menar uppvisningar och träning för att åstadkomma uppvisningar förstår jag varför jag så ofta verkar tala förbi folk.

De dressyrövningar vi rider använder vi för att träna hästen. Även alla övergångar och liknande vi vill kunna göra med stor noggrannhet är övningar för att skapa en bra ridhäst. Att från halt kunna galoppera åtta språng för att stå still igen är något som en utbildad ridhäst kan. Hur man väljer att använda sin väldresserade ridhäst bryr jag mig inte om. Där finns många val, men det gemensamma med dem alla är att de görs bäst på en häst som är lydig, välgymnastiserad och angenäm att rida. Detta stod förr som dressyrens syfte i tävlingsreglementet för dressyrtävlingar.

Det står inget i TR om att dressyrens mål är att rida uppvisningar. Det står inte att målet är att framhäva hästens förtjänster och försöka dölja dess svagheter. I gällande reglemente beskrivs dressyren mål som ”att utveckla hästen till en atletisk individ genom harmonisk utbildning. Resultat blir en lugn, mjuk, lösgjord och smidig häst. Den blir också förtroendefull, uppmärksam och villig så att perfekt samförstånd med ryttaren kan uppnås.”

Jag kan inte tycka att det är dressyr att rida en uppvisning där man gör sådant som hästen redan kan. Det kräves en dressyrutbildning av hästen för att göra det, men det är inte dressyr. Att rida en övning med sådan kvalitet att den ger ett högt poäng på tävling är, ur min dressyr-synpunkt, onödigt eftersom övningen inte förbättrar hästen. Dressyr handlar om att förbättra hästen – inte att visa upp den.

Ibland använder jag ordet ”dressera” om det jag gör med hästarna när jag rider dem. Detta brukar möta ont blod. Dressyr anses OK, dressera inte OK. SAOB förklarar dressera som ”bringa i tillbörligt skick, göra i ordning o. d.” Dressyr och dressera är substantiv- resp. verbformen av samma ord. Jag tycker gott vi kan använda dem båda.

13 maj 2017

Tack. Dressyr är ju samma som dressera, ett substantiv och ett verb, och är ju ett av verktygen vi har för att gymnastisera hästen. Tävlingen kan vara ett sätt att få hjälp med vad man kan förbättra, kanske.

Markus 13 maj 2017

Det hävdas ofta, men alla argument man hör där finns det bättre sätt att lösa än att åka iväg på tävling. Vill du veta vad domaren tycker om din ridning är det ju bättre att rida en lektion för denne. Då får du ett mycket fylligare svar än de korta noterna på protokollet.

Tävling är ett folknöje, varken mer eller mindre. Säkerligen är tävlandet in inspiration för många att rida. För mig har det alltid varit tvärt om.

Kommentera